Dorn Therapie

Dorn Therapie / Breuss Massage

Dorn-therapie
rug
scoliose-en-kyvose
Poster-posture-changes

Dorn therapie/Breuss massage


Dorn therapie komt uit Duitsland en is ontwikkeld door Dieter Dorn zo'n 30 jaar geleden uit Allgäu.

Dorn therapie is een milde therapie en wordt gebruikt bij rug- en gewrichtsproblemen.


De techniek is niet te vergelijken met "kraken".


De Dorn therapie werkt via een correctie tijdens beweging. Door dit "bewust" bewegen van spieren die bij de verschoven wervel of gewricht behoren, kunnen ze niet meer fixeren. En daardoor kan de correctie niet tegen gehouden worden, omdat ze zelf afwisselend spannen en ontspannen .


Met de duimen zet de Dorn therapeut op een voorzichtige manier wervels op hun plaats terug.
Tegelijk maakt ze het bindweefsel tussen de wervels los, waardoor een betere doorbloeding tot stand komt.
Eigenlijk is het heel eenvoudig.


De basis van de de Dorn methode is altijd de correctie van het beenlengte verschil. Bijna iedereen heeft beenlengte verschil. Uitzondering is de door trauma veroorzaakte en/of aangeboren beenlengte verschil. Niet iedereen ervaart hier klachten van. Wel hebben we even lange benen, alleen daar waar het been langer lijkt is er wat meer ruimte in het heupgewricht.
Wanneer de benen ongelijk staan, staat ook het bekken scheef. En dit kan leiden tot klachten zoals lage rugklachten, heupklachten, en nekklachten.


Meestal is de oplossing een verhoging onder de schoen. Echter dit stabiliseert de bekkenscheefstand en dit kan later tot rug en heupklachten leiden. Het "lange" been moet korter gemaakt worden. Dus zal het bekken weer rechtstaan.

Gedacht kan worden aan kyfose, lordose, scoliose, bekkeninstabiliteit, schouderklachten of migraine. Oorzaken van dit beenlengteverschil kunnen zijn: vallen, vertillen, maar ook door "verkeerd" zitten kan beenlengteverschil optreden.


Breuss massage

Rudolf Breuss ontwikkelde de tussenwervelschijf massage.
De massage gaat er van uit dat het mogelijk is om gedegenereerde tussenwervelschijven te stimuleren om te herstellen.
Het is een ideale aanvullende voorbereiding op de Dorn therapie.

Breuss-massage. Dit is een zachte, ontspannende massage op de rugwervelkolom, die inwerkt op fysieke en psychische spanningen. Tijdens de massage wordt er gebruik gemaakt van Sint Jansolie welke diep inwerkt op het weefsel en de tussenwervelschijven. Wanneer er lange tijd druk wordt uitgeoefend op een natte spons verliest deze elasticiteit, voeg je vocht toe aan de spons dan zal zijn natuurlijke elasticiteit weer terugkomen. Ditzelfde geldt voor onze tussenwervelschijven.


Na de behandeling is het verstandig om grote inspanningen te vermijden. Er kan wat spierpijn optreden daar waar de wervels gecorrigeerd zijn, dit is normaal.
Het mooie van de Dorn methode is dat het eenvoudig, begrijpelijk en doeltreffend is.